Kuntouttava palveluasuminen

Väinölässä arjen touhuissa on mukana myös Vili-kissa.

Väinölä-koti tarjoaa viihtyisää ja kodikasta asumista ikääntyville ja ikääntyneille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Toiminta perustuu lähimmäisen kunnioittamiseen, yksilöllisyyteen ja turvallisuuteen. Väinölässä asukkaat ja henkilökunta osallistuvat yhdessä arkipäivän askareisiin. Ammattitaitoinen henkilökuntamme avustaa ja tukee asukkaita kaikissa toimissa kuntouttavaa työotetta noudattaen. Kehitämme palvelujamme yhdessä, asukkaita, omaisia ja yhteistyökumppaneita kuunnellen.

Väinölän asukkaat ovat vuokrasuhteessa Mallusjokisäätiöön ja voivat saada Kelan myöntämää asumistukea, mikäli ovat siihen oikeutettuja. Hakemusten tekemisessä ja esimerkiksi etuuksien saamisessa sinua auttaa tarvittaessa sosionomi ja vastuuohjaajasi. Tarvitessasi saat myös apua muiden sosiaaliasioiden, esimerkiksi raha-asioiden, hoitamisessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuntoutus ja yksilöllisyys

Asukkaana osallistut voimavarojesi mukaisesti aamu- ja iltapalojen laittamiseen, ruoan valmistamiseen ja yhteisten tilojen siivoamiseen yhdessä muiden asukkaiden kanssa. Oman huoneesi siivoaminen kuuluu viikko-ohjelmaan, samoin henkilökohtaisten pyykkien peseminen Väinölän pyykkituvassa. Ohjaajamme ovat mukana kaikissa toiminnoissa ja heiltä saa apua tekemisen, ohjaamisen ja tuen muodossa, kukin tarpeensa mukaan.

Kaikille asukkaille tehdään yksilöllinen kuntoutussuunnitelma, jonka tarkoituksena on kartoittaa ja tukea henkilökohtaisia voimavaroja. Tarpeet ja toiveet näkyvät myös kuntoutussuunnitelmassa ja tulevat näin kaikkien työntekijöiden tietoon. Kuntoutussuunnitelman tekemiseen osallistuvat asukkaan lisäksi sinulle nimetty vastuuohjaaja, omaisesi ja tarvittaessa muita moniammatillisen tiimimme jäseniä.

Juhlat tuovat arjen keskelle yhteistä iloa. Asukkaiden syntymäpäivät, kirkolliset juhlapyhät ja muut perinteiset juhlapyhät suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä. Muutaman kerran vuodessa kutsumme myös omaiset ja läheiset viettämään yhteistä päivää kanssamme Mallusjoelle. Muina aikoina voit kutsua omaan kotiisi vieraita aina kun haluat ja halutessasi he voivat myös yöpyä huoneessasi. Meitä käyvät myös ulkopuoliset vierailijat viihdyttämässä, esimerkiksi paikalliset pelimannit soittavat tanssimusiikkia ja Orimattilan seurakunnan pastori pitää ehtoollishartauksia muutaman kerran vuodessa.

Hyvinvointi

Omassa kodissasi voit viettää aikaasi haluamallasi tavalla ja tekemällä sinulle merkityksellisiä asioita. Ryhmätarjontamme on päivittäistä ja monipuolista ja sen suunnittelussa olet aktiivisesti mukana.

Väinölässä pääset harrastamaan monenlaisia asioita. Ryhmätoiminnot suunnitellaan yhdessä, asukkaiden toiveita ja voimavaroja noudattaen. Ryhmät voivat olla esimerkiksi kädentaitoja harjoittavia, liikunnallisia, ruoanlaitto- ja leivontaryhmiä tai kulttuuriryhmiä. Ryhmien lisäksi teemme retkiä esimerkiksi markkinoille. Ryhmät ja retket tuovat vaihtelua arjen rutiineihin ja mahdollistavat osaltaan sosiaalista kanssakäymistä talon sisä- ja ulkopuolella. Asioimaan, esimerkiksi kauppaan tai pankkiin, pääset Orimattilaan ohjaajan kanssa tai itsenäisesti.

Väinölän sijainti mahdollistaa päivittäisen ulkoilun kauniissa maalaismaisemassa, itsenäisesti, kaverin kanssa tai ryhmässä ohjaajan kanssa. Saunaan pääset aamulla, päivällä tai illalla, aina halutessasi. Hyvinvointiasi tukemassa tarjolla on myös akupunktioryhmä ja rentoutusryhmä kaksi kertaa viikossa. Lisäksi fysioterapeuttimme pitää liikunta- ja venyttelyryhmiä kaksi kertaa viikossa. Muina aikoina ohjaajat ovat mukanasi luomassa aktiivista arkea järjestämällä erilaisia liikuntatuokioita.

Ulkopuolisia palveluntarjoajia käy 3-4 viikon välein: jalkahoitajan, parturi-kampaajan ja hierojan palvelut ovat käytettävissäsi ja heille maksat joko suoraan tai laskutuksen kautta.

 

Terveyspalvelut

Väinölässä saat kokonaisvaltaista palvelua, myös lääkärin palvelut ovat käytettävissäsi. Oma lääkärimme käy paikan päällä kerran kuukaudessa ja väliaikoina saamme häneen tarvittaessa yhteyden puhelinkonsultaationa tai käymällä Orimattilan terveyskeskuksessa vastaanotolla. Lääkkeet tulevat Orimattilan apteekista annosjakeluina, oma lääkärimme uusii reseptit. Laboratoriokokeet otetaan omien sairaanhoitajiemme toimesta.
Toimintakyvyn arvioinnissa käytämme RAI-mittaristoa.

Fysioterapeuttimme tekee motorisen toimintakyvyn mittaukset tarvittaessa. Lisäksi teemme esimerkiksi muistiin ja mielialaan liittyviä testauksia. Mittausten ja testien avulla saamme yhdessä tietoa hyvinvoinnistasi ja tarvittaessa ohjaamme muiden asiantuntijoiden palveluiden äärelle. Moniammatillinen ja osaava työryhmämme huolehtii hyvinvoinnistasi ja viihtyvyydestäsi yhdessä sinun kanssasi Väinölässä.

Työtoiminta

Palvelukoti Pääskylän pesulassa pestään Kotirannan, Pääskylän ja Väinölän lakanapyykki asukkaiden omana työtoimintana. Lisäksi tehdään pihatöitä ja esimerkiksi lumenluontia. Väinölässä asuessasi voit osallistua työtoimintaan voimavarojesi salliessa.