Meillä on tarina

Mallusjoen Lepokoti on yksityinen palvelutalo, jota hallinnoi Mallusjokisäätiö sr. Omistajia vuonna 1995 perustetulla säätiöllä ei ole, mutta tarinaa ja tunnelmaa senkin edestä.

Lepokodin Väinölä-talo vuonna 1955
Lepokodin Väinölä-talo vuonna 1955.

Kutomosta kodiksi    

Vuonna 1934 rouva Bertta Kaitila rakennutti vanhan nelostien varrelle Mallusjoelle kutomon. Rakennus oli komea, punatiilinen ja kolmikerroksinen. Kutomon liiketoiminnalle se kuitenkin kävi pian ahtaaksi, ja niinpä, 50-vuotissyntymäpäivänään, Bertta-rouva lahjoitti tehdasrakennuksensa Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle kristilliseksi lepokodiksi.

Näin sai Lepokoti alkunsa 1940-luvulla, ja Väinöläksi nimettyyn kotiin saapuivat ensimmäiset lomalaiset. Muiden muassa piispa Eero Huovinen, jonka vaari toimi Evankeliumiyhdistyksen talousjohtajana, vietti lapsuutensa kesäpäiviä Väinölässä.

 

Kaupat junamatkalla

Mallusjoen Lepokodin avajaisia vietettiin 11.10.1953. Juhlaväki vanhan päärakennuksen Väinölän edessä. Eturivissä ensimmäinen vasemmalta kodin ensimmäinen johtaja Anna Pussinen. Neljäs oikealta liiton puheenjohtaja Robert Erho.

Evankeliumiyhdistykselle oli kuitenkin samoihin aikoihin valmistunut rukoushuone Heinämaalle, ja Lepokodin käyttö oli vähäistä. Suomen Kristillisen Työväen Liitossa taas oli etsitty sopivaa paikkaa vanhusten kodiksi. Vuonna 1953 Evankeliumiyhdistyksen toiminnanjohtaja rovasti Toivo Rapeli ja Liiton puheenjohtaja, veturinkuljettaja Robert Erho kohtasivat junassa matkalla Helsingistä Turkuun, ja sattumalta asia tuli puheeksi. Herrat sopivatkin kaupasta, vaikkei kummallakaan asiaan valtuuksia ollut.

Aikanaan järjestöpäätökset tehtiin ja kauppakirjat allekirjoitettiin. Johtajattareksi kutsuttiin helsinkiläinen Anna Pussinen, joka 10-vuotisen johtajakautensa aikana loi pohjan hyville suhteille kodin naapureihin sekä yhteydet Orimattilan ja Helsingin seurakuntiin ja sosiaaliviranomaisiin.

 

Puutavaralahjoituksia ja talkootyötä laajennuksiin

Ainola-rakennus
Ainola rakennettiin kolmessa osassa vuosina 1969–1972 ja se purettiin vuonna 2017 valmistuneen Pääskylä-talon tieltä.

Kysyntä kasvoi, ja taas Väinölä jäi liian ahtaaksi. Siksi 1960-1970 –lukujen taitteessa aloitettiin varovainen laajentuminen. Raha-automaattiyhdistyksen tuella rakennettiin kolme huonetta käsittävä Pikku-Ainola, mutta eivät nämäkään tilat kauan riittäneet, ja lisätilojen suunnitteluun ryhdyttiin heti hankkeen valmistuttua. Liiton palvelukseen tullut Mauno Alarotu alkoi kerätä puutavaralahjoituksia, tässä työssä hänen korvaamattomana apunaan oli paikallistuntija Yrjö Kyrö. Etu- ja Taka-Ainolan rakennustöihin taas tuli talkoolaisia toiselta puolelta pitäjää, Kuivannolta saakka.

Anna-johtajattaren näystä piispan paluuseen

Seuraavan vuosikymmenen vaihteessa rakennettiin taas. Anna-johtajattaren näky, kaunis punainen talo, rakentui kaartuvan tien kainaloon mäen alle. Kotiranta-palvelukoti toteutettiin ammattilaisvoimin, Raha-automaattiyhdistyksen tuella ja aravarahoituksella. Kotirannan valmistuminen kaksinkertaisti Lepokodin paikkaluvun, joka oli enimmillään 75, kunnes yhden hengen huoneet pudottivat asukasmäärää.

Viimeisin voimainponnistus, 30-paikkainen palvelukoti Pääskylä, avattiin joulukuussa 2017. Emerituspiispa Huovinen palasi lapsuutensa maisemiin ja siunasi uuden kodin 4.2.2018.

Väinölän, Ainolan ja nyt Pääskylän tehtävänä on ollut ja on edelleen tarjota oikeus ihmisarvoiseen elämään vanhuksille ja monin eri tavoin tukea tarvitseville lähimmäisillemme.

Piispa Eero Huovisen siunaussanoista

Vuosikymmenten kuluessa palvelutarjontaa on muokattu ja rakennuskantaa remontoitu kysyntää vastaamaan. Paljon vanhaa ja perinteistä on kuitenkin säilytetty: kristillistä arvopohjaa ja talkoohenkeä ilmentävät niin hallituksen jäsenten sitoutuminen kuin monien vapaaehtoisten esiintyjien ja ulkoiluttajien vierailut. Jotain ilmapiiristä kertonee myös pitkäaikainen ja monisukupolvinen henkilökunta. Työvuorossa saattaa olla rinta rinnan isoäiti ja pojantytär tai äiti ja poika. Yhteen hiileen puhaltava porukka on aina ollut Lepokodin siunaus.

Lepokodin uusin osa, vuonna 2017 valmistunut Pääskylä sijaitsee aivan Mallusjärven rannassa.